fbpx
  • Home
  • /
  • Airco
  • /
  • Wat is de beste afvoer oplossing voor mobiele airco’s?

Publicatie datum: 8 februari, 2022

Door: Thea

Iedere Nederlander kijkt jaarlijks weer uit naar de warme zomerdagen. Lekker op het terras zitten, op een kleedje in het stadspark of lekker luieren op het strand. Kortom: de zomer is erg geliefd!

Maar goed, ieder voordeel heeft natuurlijk zo zijn nadeel. En dit warme weer kan ook heel wat ongemak met zich meenemen. Zo heb je in de zomer meer last van muggen en de warmte in huis. Thuis kan het voelen alsof je levend wordt gebakken. Laat staan wanneer je probeert te slapen in die hitte.

Een goede oplossing voor dit probleem is de mobiele airco. De airco is je beste vriend op zulke warme dagen en zorgt ervoor dat jij binnen heerlijk verkoelend kan leven en slapen. Zo’n mobiele airco werkt met behulp van een slang die je naar buiten legt door bijvoorbeeld het raam half open te doen. 

Echter kan dit wel een beetje onhandig zijn. Dus wat is de beste afvoer oplossing voor mobiele airco’s? Deze vraag gaan we in dit artikel behandelen. Zo weet jij aan het eind van dit artikel precies hoe jij ervoor kan zorgen dat je airco op zijn best werk (en je er ook het langste mee kan doen).

Wat is de beste afvoer oplossing voor mobiele airco's?

Goed, de brandende vraag is nu natuurlijk: Wat is de beste afvoer oplossing voor mobiele airco’s? Deze vraag is iets ingewikkelder dan je misschien denkt. Er is namelijk een verschil tussen een mobiele airco met slang en zonder een slang.

De afvoer werkt dan ook anders. Laten we beginnen bij een mobiele airco met slang. Deze kan je het beste via het raam naar buiten laten gaan voor de optimale afvoer. Echter horen we je al denken: dan komt er alsnog warme lucht van buiten bij toch?

Dat klopt. Hiervoor kan je dan het beste een raam afdichtingskit gebruiken. Hierdoor voorkom je dat de warme lucht van buiten alsnog de ruimte binnendringt door het gat om de slang heen dicht te maken. Op deze manier werkt je airco optimaal en kan je heerlijk afkoelen van het warme zomerweer. 

En hoe werkt dat dan bij een mobiele airco zonder slang? Kort antwoord: deze bestaan eigenlijk niet. Een airco moet namelijk altijd de warme lucht kwijt kunnen. De luchtafvoer van een mobiele airco werkt anders niet. Je hebt wel mobiele airco’s met een speciale opvangbak, maar dat is dan bedoeld voor het gecondenseerde water. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat het dan niet de bedoeling is dat je hier ook de slang voor de afvoer van warme lucht in gaat hangen.

Echter begrijpen wij natuurlijk wel dat zo’n slang best vervelend kan zijn. Zeker wanneer je niet zoveel ruimte hebt of geen ramen hebt die open kunnen kan het best moeilijk zijn om hier een goede oplossing voor de te vinden.

Echter is er wel hoop. De mens is namelijk ontzettend innovatief en voor problemen als deze zijn er genoeg slimme koppen om een oplossing te bedenken. En dat is de luchtkoeler! Deze werkt iets anders dan de mobiele airco maar zorgt dat de lucht gekoeld kan worden zonder gebruik te maken van een slang. Je gebruikt hierbij water dat ervoor zorgt dat de lucht afgekoeld kan worden.


Hoe werkt een mobiele airco precies?

We hebben het nu gehad over de beste afvoer oplossing voor een airco met slang. Als het goed is is dat nu duidelijk. Maar wij kunnen ons ook voorstellen dat je je misschien afvraagt hoe zo’n mobiele airco werkt en waarom het nou zo belangrijk is om te zorgen voor een goede afvoer oplossing.

Daarom gaan wij je ook nog uitleggen hoe de mobiele airco precies werkt. Zo leer jij ook weer wat, en is meteen het belang van een goede afvoer oplossing duidelijk! 

Goed, ten eerste is het belangrijk om te weten dat een mobiele airco op dezelfde manier werkt als een split-unit airco (dit is een airconditioning systeem met één unit die buiten het huis geïnstalleerd is). De lucht wordt gekoeld door middel van speciaal koelmiddel dat in de airco zit én met behulp van een warmtepomp.

De warme lucht wordt uit de lucht gehaald en door deze koelvloeistof omgezet in koude lucht. Dat is dus wat jij kan voelen in je kamer. De warme lucht die dan overblijft wordt via een afvoerslang naar buiten gebracht. Er bestaan ook airco's zonder buitenunit

Naast het verkoelen van je kamer kan een mobiele airco ook verwarmen, ventileren en ontvochtigen. Dit maak een mobiele airco breed inzetbaar en multifunctioneel. Zo kan jij ook met een kleiner budget gebruik maken van al deze handige en fijne opties.

Waarom is het dan zo belangrijk om te zorgen voor een goede afvoer? Zoals we net hebben uitgelegd wordt de warme lucht die overblijft na het verkoelen weggevoerd. Wanneer deze warme lucht niet goed kan worden weggevoerd blijft een deel in de kamer hangen.

Het resultaat hiervan is dat je kamer niet optimaal gekoeld kan worden. En als het zo warm is buiten is dat juist wat je wel wil! Daarom is het belangrijk dat de airco afvoer goed in elkaar zit.


Stappenplan afvoer oplossing voor mobiele airco

Het is dus erg belangrijk dat de afvoer van je mobiele airco goed werkt zodat deze ook optimaal kan presteren. Zoals er meerdere wegen zijn naar Rome zijn er ook meerdere stappen die je kan ondernemen om te zorgen dat de afvoer soepeltjes verloopt.

Deze stappen hebben wij onderstaand overzichtelijk verwerkt in een speciaal stappenplan. Hiermee kan je jezelf verzekeren van een goede airco en daarmee ook een airco die goed werkt. Als het dan 30 graden buiten is zal je hier heel dankbaar voor zijn!

Stap 1: Zorg ervoor dat de airco dicht bij het raam geplaatst wordt. 

Hoe dicht de airco bij het raam staat, hoe makkelijker jij de slang naar buiten kan krijgen en hoe minder moeite het voor de airco kost om de warme lucht weg te krijgen.

Stap 2: Gebruik goede raamafdekking.

Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat de ruimte om de slang heen goed afgedekt is. Hierdoor voorkom je dat er alsnog warme lucht binnendringt. Wanneer dit namelijk het geval is zal de airco aanzienlijk minder goed werken waardoor het binnen ook minder koel is. Dit kan je doen met behulp van de eerder genoemde afdichtings kit

Stap 3: Zorg dat je de afvoerslang niet verlengt.

Misschien kan de airco niet zo makkelijk in de buurt van het raam staan. Wij kunnen ons voorstellen dat je dan misschien een soort verlengstuk voor de slang wil maken om dit iets makkelijker voor elkaar te krijgen. Doe dit echter niet: dat maakt de effectiviteit van de warmteafvoer aanzienlijk minder en maakt het verlengstuk een verwarmingselement. 

Stap 4: Werk de afvoerslang weg.

Een hele grote slang door je huis is natuurlijk niet het meest mooie zicht om te hebben. Dat snappen we. Als je van plan bent de airco de hele zomer te laten staan kan je deze ook wegwerken. Hierdoor valt deze minder op en kan je alsnog optimaal gebruik maken van de airco.


Waar laat je de slang van de airco?

De slang van de mobiele airco kan je het beste via het raam naar buiten laten gaan. Deze kan je vervolgens met een afdichtingskit zoveel mogelijk dichten waardoor je optimaal gebruik kan maken van de airco en de airco afvoer goed werkt.

Hoe lang mag de slang van de airco zijn?

De slang mag niet door jouzelf verlengd worden. De lengte van de standaard slang die aan de mobiele airco vastzit is ook direct de maximale lengte. Wanneer je er zelf een verlengstuk aan gaat maken loop je het risico dat dit stukje een verwarmingselement wordt.

Over de auteur

Thea

Mijn naam is Thea en sinds een aantal jaar ben ik vaste schrijver voor Top-X.nl. Ik heb twee grote passies: Klussen & Verzorging! Ik zou mijzelf beschrijven als een echte klus freak! Dagelijks ben ik aan het klussen in huis en ik vind het heerlijk om lekker in huis te rommelen. Uiteraard hecht ik ook veel waarde aan persoonlijke verzorging en verzorg ik het huishouden voor mijn gezin.


Contact opnemen met mij? Via deze link kun je direct een bericht achterlaten!

Andere bekeken ook:
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>